Sommerfuglerapporter fra Danmark

Vigtigt: Information om gældende frivillige populationsbeskyttelser af insekter i Danmark

Husk: Disse rapportsider er kun beregnet til observationer og meddelelser vedr. sommerfugle. Diskussioner, annoncer og lignende indlæg slettes uden varsel!

For diskussioner, annoncer m.v. henviser vi til vores forum

Læs mere her om ret og pligt på denne side

Bemærk venligst at alle observationer skal indeholde mindst artsnavn, dato og stednavn for være brugbare!

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste

Rapportør Obs. dato Distrikt Obs. type
Emil Bjerregrd 16/7-2018 LFM Dagsommerfugle
Valgte i dag endnu engang at rykke til LFM, for at finde gode trækdyr. Startede dagen på kløvermarken ved Idestrup, hvor jeg i går d. 15/7 så 1 stk. Gul Høsommerfugl (Colias hyale). Og efter at have kigget intenst i næsten en hel time forgæves efter Colias'er, lykkedes det mig kl. 11:05 at finde en livlig hyale-han ca. 200 meter inde over marken. Så den kun i et lille minuts tid, men til mit held kom den undervejs forbi mig på næsten klodshold, inden jeg mistede den. Ikke helt galt!

Herefter kørte jeg til Det Falsterske Dige. Planen var at starte ved Sildestrup Strand i nord og gå ca. 10 km til Bøtø Strand, og tjekke Bøtø Plantage, for derefter at gå yderligere 3-4 km tilbage til Marielyst Strand, inden jeg fortsatte videre til andre lokaliteter.

De samlede totaler for Sildestrup Strand, Marielyst Strand og Bøtø Strand af de mest nævneværdige arter blev 14 stk. Sort Ildfugl (Lycaena tityrus), 21 stk. Rødplettet Blåfugl (Aricia agestis), 2 stk. Argusblåfugl (Plebejus argus), 3 stk. Markperlemorsommerfugl (Argynnis aglaja) og 25 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene). Desværre ingen sjove trækdyr - det bedste på den front blev enkelte Tidselsommerfugle.

Inden jeg vendte om, for at fortsætte nord på langs diget, valgte jeg lige at tage en kort runde i Bøtø Plantage. Det gav 1 Spejlbredpande (Heteropterus morpheus), 1 tityrus og endnu 1 agestis.

Digevandringen herfra op til Marielyst Strand igen, gav ikke andet end lidt supplering til dagens tal. Ikke fordi observationsantallet denne dag for de fastboende arter blev særlig imponerende, da jeg ikke rigtig gik efter dem, da jeg var mere fokuseret på træk, og dermed klitrækken især. Men det fik jeg jo så ikke engang noget ud af.

Herefter var planen at tjekke en lucernemark på det sydvestlige Falster, som jeg havde "fået" af Gert Juul Jeppesen. Inden da gik jeg lige igennem Nykøbing Strandhuse, for at tjekke nogle ruderater for trækdyr. Fandt en enkelt agestis, muligvis en aglaja, men ellers ikke de store.

Da jeg ankom til lucernemarken, brugte jeg en god times tid i området fra kl. 17, til lidt over 18. Desværre lykkedes det ikke at finde høsommerfugle denne dag på denne ellers ganske fine lucernemark. Men trods alt alligevel en godkendt dag.
Skrevet d. 16/7-2018

Emil Bjerregrd 15/7-2018 LFM Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

14/7: SZ

Rykkede til Stevns for at køre lidt Skovperlemorsommerfugl (Argynnis adippe). Startede nede ved Faxe Ladeplads, i skovene Strandskov & Stubberup Skov.

Uheldigvis blev vejret ikke lige som lovet. Udsigterne til fuld sol blev aflyst, og i stedet måtte jeg nøjes med noget kedeligt overskyet vejr med enkelte solhuller. Resultatet blev derfor blot 5 Kejserkåber (Argynnis paphia) ved Strandskov, og +40 paphia i Stubberup Skov som det mest nævneværdge. Mere blev det ikke til denne dag, da jeg ikke gad mere efterfølgende køre rundt i skodvejret.

15/7: LFM

Rykkede til Falster for at lede efter høsommerfugle med Magnus Vest Hebsgaard.

Vi startede dagen ved Idestrup, hvor der ligger flere store lucerne-og kløvermarker. Lucernemarkerne var for nyligt blevet høstet, men kløvermarkerne stod ganske pænt. Vi ankom lidt over 10, og tjekkede området ud frem til kl. 12 sammen, uden at se nogle Colias'er.

Herefter valgte vi at splitte os op - Magnus rykkede mod Det Falsterske Dige, mens jeg fortsatte jagten ved Idestrup. Og efter at jeg havde rendt rundt ved Idestrup i ca. 2,5 time, lykkedes det sgu kl. 12:55 at finde en fin han af Gul Høsommerfugl (Colias hyale). Skønt!

Ikke lang tid efter fik jeg en melding fra Magnus om en enkelt Gul Høsommerfugl ved Bøtø Strand flyvende mod syd. Så er der altså fint gang i Colias hyale i det sydøstlige DK nu :-)
Skrevet d. 15/7-2018

Jrgen Krogh 15/7-2018 SZ Dagsommerfugle
Jeg har aldrig taget på tur på Stevns-kanten før, så det blev i dag. Jeg havde en drøm om - denne sommer, hvor vi har haft helt sydeuropæisk vejr i 2½ måned - at få noget sensationelt indflyvende i bogen, f.eks. en daplidice eller ligefrem en galathea, men det forblev naturligvis en drøm.

I klitområdet ved Fakse Ladeplads var det eneste nævneværdige en enkelt agestis.

I Vemmetofte Skov bagefter blev det til gengæld til 18 arter, og de bedste steder, med masser af hjortetrøst og tidsler m.v., kunne man dårligt trække vejret for levana, paphia og io. Desuden en hel del atalanta og quercus, et par argioulus, samt ikke mindst en lathonia og en cardui. Meget fint sted!

På hjemvejen i Fakse Kalkbrud var der meget sommerfuglefattigt - en minimus var det eneste blot lidt interessante dér.
Skrevet d. 15/7-2018

Steffen Kjeldgaarg 15/7-2018 EJ Dagsommerfugle
Hej

Er der nogen her der kender andre sommerfugl larver, end processionsspinderne, der kan give eksem? Og kunne tænkes at være her på Anholt. En ung pige har fået er voldsom eksem på armen.

Mvh Steffen Kjeldgaard

Tlf:23456641
Skrevet d. 15/7-2018

Jeanette schlichting mikkelsen 13/7-2018 WJ Natsommerfugle
Sommerfuglelarver (5stk) af arten blodplet fundet i husby Vester Mosevej, d 13.juli 2018.
Skrevet d. 13/7-2018

Steen Bork Christensen 12/7-2018 B Natsommerfugle
Løkken ligger som bekendt i NEJ
Skrevet d. 12/7-2018

Steen Bork Christensen 12/7-2018 B Dagsommerfugle
I aftes d. 11.07 kl. 18.30 sad vi på en udendørs-restaurant i yderste klitrække i Løkken. På bordet stod nogle visne hjælme i en vase. Pludselig kom en duehale (stellatarum) forbi og svirrede et kort øjeblik ved planterne. Den kommer til at lede længe efter gode blomster i denne tørre sommer!
Skrevet d. 12/7-2018

Emil Bjerregrd 11/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 2 dage:

10/7: NEZ

Havde en frisørtid sidst på eftermiddagen, og vejret var jo heller ikke det mest fantastiske man kunne forestille sig, så valgte at tage en lille virgaureae-runde i NEZ. I år har jeg besluttet mig for at fokusere mere på denne art end tidligere, da den jo kan risikere at blive den nye hippothoe eller noget, med den tilbagegang af virgaureae vi ser i disse år.

Startede i Gribskov, hvor jeg sjovt nok inden denne dag aldrig har set virgaureae, selvom det jo var mit lokalområde i mange år, inden jeg flyttede til Hvidovre. Resultatet blev 5 virgaureae i Burevang(1 ved Storkevad og 4 centralt i Burevang), 1 virgaureae ved Karensport nær Maglemosen samt også 2 virgaureae ved Femvejskorset - i alt 8 stk.

Bagefter gik jeg en tur på Skansebakken i Hillerød med Magnus, hvor vi fik set i alt 8 virgaureae samt en gallii-larve.

11/7: NEZ

Med udsigt til fint vejr på Hornsherred besluttede vi os for at tage en tur dertil, for at raide lidt aglaja og virgaureae. Vi startede ved Hornsved Strand. Vi opdagede området tilfældigt på satellit-fotos for et par år siden, hvor vi dengang så det som en oplagt argus-lokalitet. Vi tjekkede det i 2017, men fandt desværre intet, men nu ville vi lige give det et skud igen - en lidt spontan beslutning, da vi tilfældigt lige kom i tanke om vi jo kom lige forbi i dag. Og minsandten om vi ikke denne dag fandt en ny sjællandsk bestand af argus! 2 slidte hunner blev det til, og hvis det ikke havde været så sent på året, kunne vi sikkert have fundet pænt med dyr. Lidt spøjst vi overså den her i 2017.

Herefter kørte vi til Skovsøgård Overdrev. Her findes en meget stor bestand af virgaureae, og vi fandt da også 18 stk. på en lille runde.

Næste stop blev Jægerspris Nordskov Strandenge - resultatet var 1 virgaureae og 1 aglaja.

Herefter sås 1 virgaureae på den vestlige del af Jægerspris Skydeterræn - bare rolig, obset fra vejen... ;-)

Sluttede dagen på den østlige del af Jægerspris Skydeterræn ved Brandbjerg - her fandt vi +15 virgaureae og 2 aglaja.

Dertil skal det også nævnes vi fandt endnu en virgaureae ned Nyhuse på hjemvejen.
Skrevet d. 11/7-2018

Emil Bjerregrd 11/7-2018 Dagsommerfugle
Ja, en stor del af tiden går selvfølgelig med vores fastboende arter. Nu forholder det sig jo heldigvis sådan at de vigtige trækperioder, ikke overlapper synderligt meget med de vigtige perioder for vores fastboende arter. I foråret plejer jeg at se en del efter polychloros/xanthomelas, hvor der alligevel ikke er andet at lave på dagsommerfuglefronten. Lige omkring maj/juni-skiftet er jo også et godt tidspunkt til træk i NEJ som bør prioriteres(især i år, hehe). Og så er der selvfølgelig den vigtigste periode fra medio juli til primo september. Nu satser jeg lige på den næste uges tid at gøre virgaureae, adippe og aglaja "færdige" for i år, og så skal der fokuseres udelukkende på træk i 1,5 måned, dog med enkelte armoricanus-og comma-ture til afveksling i ny og næ. Så må vi se om det i år giver andet end de forventede croceus og hyale. Heldigt universitetet først starter til september:D
Skrevet d. 11/7-2018

Svend Kaaber 11/7-2018 Dagsommerfugle
Hej, Emil.

Tak for dit hurtige svar og for dit tilbud om en audiens her i Aarhus i efteråret, som jeg næppe kan opfylde af rent fysiske grunde efter mit slagtilfælde i 2011.Mit tilbud står derfor stadig ved magt. God fortsat artsjagt i det tørkeplagede Danmark ønsker Svend Kaaber.
Skrevet d. 11/7-2018

Martin Bjerg 11/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Lidt må du vel have faret rundt Svend :-) . Der er vel kun lige set 70 arter i hele Jylland siden 1947 (marshalii og boeticus medregnet) og vel ikke meget mere end højst et par og firs siden 1947 i Danmark som et hele, hvis man fraregner enkeltfund af arter som eumedon, galathea, podalirius, plexippus og så videre. Men ville nu godt have set de arter og den natur, som du har nået. Ja ret vildt, hvis du kan nå 70 arter dagsommerfugle i Danmark på en sæson Emil, når du jo egentlig bruger det meste af tiden på at tjekke kendte bestande og lede efter nye. Jeg så et par paphia i går her ved Frederiksværk. Det var nu også ret godt.
Skrevet d. 11/7-2018

Emil Bjerregrd 11/7-2018 Dagsommerfugle
Hej Svend,

Tak for dit indlæg. Nu nævnte jeg heller ikke noget om hvem der har set flest dagsommerfuglearter i Danmark i mit seneste indlæg her på siden. Jeg nævnte blot 3 mulige personer der har nået 70 arter eller mere, på en enkelt sæson. Dertil nævnte jeg deres artsantal, for at underbygge påstanden om at de muligvis på et tidspunkt har været deroppe. Reelt set aner jeg det jo ikke.

82 arter er godt gået - meeeeen, boeticus og marshalli tæller jo ikke rigtigt. Ligesom jeg jo også har set de udsatte diamina i Danmark, men de tæller jo heller ikke, så det er stadig en art jeg mangler, og som jeg aldrig nogensinde kommer til at få. Men med dine 80 DK-arter, er du vel nok en af nulevende der har set flest arter i Danmark - vel i skarp konkurrence med f.eks. Per Falck og Jens Lyngsøe?

Med mine sølle 70 DK-arter, er det ikke en "konkurrence" jeg overhovedet kan være med i. Men taget i betragtning af mine forudsætninger nu om dage med de dagsommerfuglerester vi har tilbage, samt det faktum at jeg stadig kun er 21 år gammel (og ikke har nogen bil at køre rundt i), og kun har været i gang siden 2008 med stigende interesse, synes jeg nu alligevel det er meget godt gået. Og ja, jeg kører en del rundt i landet, og hvis der bliver meldt noget jeg mangler, ville jeg da heller ikke tøve et sekund med at komme afsted med det samme, ligegyldigt hvilken situation jeg står i, og ligegyldigt hvor lille chancen er for at få noget ud af det.

Men alt det der er egentlig ikke vigtigt. Mit drive er helt klart detaljeret kortlægning af arternes nuværende udbredelse, kendskab til den historiske udbredelse, eftersøgninger af tidligere kendte populationer og helt nye, besøge samtlige dagsommerfuglelokaliteter i Danmark, studier af dyrenes adfærd and so on - alt i alt noget som forhåbentlig kan ende ud i at gøre noget konstruktivt for dyrene fremadrettet. Dét er absolut det vigtigste! Fra og med 2018 er vi i EFU (Entomologisk Fagudvalg) kommet i gang med flere spændende nye projekter hvor vi er stærkt involverede i f.eks. Heatherhill, Stenholts Indelukke, Krogenlund Mose, Ny Krogstrup Mose, samt lokaliteter jeg helst ikke skal nævne her. Målet er at give en række truede arter, i hvert fald i Østdanmark, en hånd som virgaureae, rubi, argus, idas, amandus, aglaja, selene, euphrosyne, ino og cinxia. Og jeg har en svag fornemmelse af at der kommer flere nye spændende projekter på bordet i 2019! ;-)

Alt det med årsarter og DK-arter, er egentlig bare en lille konkurrence man kan køre med sig selv for sjov, ved siden af alt det seriøse arbejde - og altså egentlig ikke noget vigtigt som sådan.

Og ja, som sagt når jeg næppe 80 arter i Danmark lige foreløbig, da jeg stadig mangler 10 arter. Fremover, når økonomien rækker til det, vil jeg i stedet forsøge at køre rundt i Europa på kryds og tværs i stedet. Og hvem ved, måske globalt en dag?

PS: Jeg har et foredrag i Aarhus Entomologklub til efteråret, der kan du evt. komme forbi. :-)

Mvh. Emil
Skrevet d. 11/7-2018

Svend Kaaber 10/7-2018 Dagsommerfugle
Til Emil Bjerregaard.

Jeg er vel den ældste og samtidig længst levende amatørentomolog her i landet. Derfor kunne det måske interessere unge maniske artsjægere om hvor mange danske arter dagsommerfugle, jeg har fanget i min samleperiode, som begyndte i 1947, da jeg var tolv år. I årenes løb er det blevet til 82 arter, uden at jeg har måttet fare land og rige rundt, som jeg kan se at I unge gør. Havde jeg anvendt jeres metoder, havde jeg uden besvær nået 87-89 arter. Mit tal omfatter også de to indslæbte arter Lampides boeticus og Cacyreus marshalli, som jeg har haft som larver. Alt dette har jeg beskrevet i mange artikler siden 1951.Dem er der næppe nogen af jer yngre samlere, der har læst. Hvis du har lyst,er du hjertelig velkommen til at besøge os her i Århus V. Venlig hilsen Svend Kaaber.
Skrevet d. 10/7-2018

Emil Bjerregrd 10/7-2018 Dagsommerfugle
Rapporter for de sidste 5 dage:

5/7: NEZ

Vejrudsigten var mildest talt elendig, så tænkte jeg ville bruge dagen på at få ordnet Argusblåfugl (Plebejus argus) fra Smidstrup Strand, vest for Gilleleje. Det skulle så ende med at blive en af mine mest kedelige sommerfugleture længe. Vejret var for dårligt til flyvning, så jeg brugte flere timer på at slå vegetationen igennem med min netstang (især hybenroserne!). Det var ikke nemt da vi efterhånden er sent på flyvetiden, og bestanden er lille - men efter næsten 4 timer fik jeg endelig skræmt en blåfugl op fra hybenroser vha. nogle dask fra mit netstang, men det viste sig bare at være en icarus. Så gad jeg sgu ikke det mere. Må komme forbi i bedre vejr næste år tidligere på året.

6/7: SZ

Jeg startede dagen ved Gammellung nær Broksø. Hovedmålet var at se til bestanden af Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino), som jeg fandt for to år siden. Trods det er ret sent efterhånden på flyvetiden, fik jeg set 3 eksemplarer i området. Fint.

Da jeg var på vej ud af Gammellung, fandt jeg på tilfældig vis et rigtig godt og varmt slåenkrat. Tænkte jeg godt lige ville give det et skud for at se om der skulle skjule sig en Slåensommerfugl (Satyrium pruni). Og efter nogle minutter vimsede der sgu lige pludselig en Satyrium rundt i slåenkrattet! Nok til at jeg lige fik pulsen helt op, indtil den satte sig, og det bare var den pisseirriterende w-album, som lige havde forvildet sig ind i slåenkrattet. Den slags burde være forbudt! Så faktisk to.

Kørte fra Gammellung videre til Haslev Orned, for at tjekke denne skov ud. Her er egentlig aldrig rigtig fundet noget særligt spændende, men man skal prøve noget nyt en gang i mellem. Fandt dog ikke noget interessant.

Herefter gjaldt det Sofiedal Hestehave. Her findes en lille adippe-bestand, men jeg havde desværre ikke held med adippe her i dag, hvor den også er meget svær. Fik dog set +55 paphia, 1 Hvid Admiral (Limentis camilla), samt ydermere et par paphia og en slidt ino i Sofiedal Mose, lige op til skoven.

Næste skov blev Grevindeskov ved Tureby. Jeg cyklede skoven på kryds og tværs i et par timer, indtil jeg endelig fandt en egnet rydning for adippe. Her blev det til 7-10 eksemplarer. Dejligt at se arten i dette antal ved Grevindeskov, hvilket jeg ikke har formået siden 2014. Så også +40 paphia og en enkelt camilla. Og ved Tureby station også en Iris.

Sluttede dagen sent ved Feddet med 3 virgaureae og 2 Isblåfugle (Polyommatus amandus). Kunne nok også have fundet lidt Foranderlig Blåfugl (Plebejus idas) og Brunlig Perlemorsommerfugl (Boloria selene), men ville hellere fokusere på virgaureae og amandus, nu hvor det var sent på dagen, samt at jeg allerede har set til både idas og selene i år på Feddet.

7/7: NEZ

Tog med Magnus Vest Hebsgaard ud på en eftersøgningstur på Midtsjælland, for at tjekke undervurderede skove. Hovedmålet var at finde nye lokaliteter for Skovperlemorsommerfugl (Argynnis adippe), samt rekognoscere for potentielle nye lokaliteter, der skal tjekkes på andre årstider for andre arter. En satset tur der dog skulle vise sig at blive særdeles givtig.

Vi startede ved Rye Skov nord for Borup. Dette var mildest talt skuffende. Naturkvalitet var der ingen af, så vi skyndte os bare videre til Magleskov. Tilbage i 2014 fandt John Faldborg 2 eksemplarer af adippe, og sandelig om vi ikke også havde held med at finde adippe i den nordlige ende af skoven. Vi fik observeret i alt 5 eksemplarer. Herligt! Også +25 paphia kom i bogen.

Herfra gik det videre til Stubberup Storskov. Her var adippe sidst fundet i 1986, men vi tænkte at det bestemt burde være muligt at genfinde arten, med tanke på manglen af besøgende entomologer. Og ja da - vi fandt 4 adippe, fordelt på 2 forskellige steder i skoven. Skønt med et genfund! Også +50 paphia skal nævnes.

Vi fortsatte videre sydpå gennem skovkomplekset til Bastebjerg Skov. Her sås 15 paphia, men ingen adippe.

Næste skov blev Grønholt Lund. Her er adippe aldrig nogensinde blevet meldt fra, men det afskrækkede os ikke. Og minsandten om det ikke lykkedes os at finde en ny overset adippe-bestand! Det blev til i alt 4 adippe og +30 paphia. Med dagens adippe-fund i Stubberup Skov og Grønholt Lund, var denne eftersøgningstur allerede en succes.

Næste lokalitet blev Lille Fredskov. Her fløj 5 paphia rundt, men ikke så meget andet. Kedelig lokalitet.

Herefter gjaldt det Dyndet. Der er fundet adippe så sent som i 2011, men desværre havde vi ikke held med arten. Vi var dog heller ikke syd for jernbanen, som vi måske burde. Vi fandt dog et spændende slåenkrat, som vi gloede en del på. Der er jo fundet pruni i 1906 ved Vigersted, så den har i hvert fald tidligere været i det område vi fokuserede på denne dag. Men pruni udeblev. Resultatet ved Dyndet blev blot +20 paphia. Heller ikke virgaureae sås, som ellers er fundet her i 2012.

Vi sluttede dagen ved Kværkeby Mose med en enkelt Iris samt synet af en Muldvarp.

En supergod adippe-dag! Dertil fandt vi også nogle steder der skal tjekkes fremovre for bl.a. selene og euphrosyne.

8/7: WJ

Valget for Magnus og mit eget vedkommende denne dag, faldt på Nørrebro ved Vestre Plantage i Vestjylland, ikke langt fra Holstebro. Målet var Ensianblåfugl (Phengaris alcon). I dette fantastiske område fik vi optalt i alt 21 eksemplarer af alcon. Foruden alcon kunne vi også glæde os over 25 virgaureae, 5 argus, 5 idas, og 20 Markperlemorsommerfugle (Argynnis aglaja).

Vi var også forbi Fladmose Plantage, hvor vi så en del virgaureae, bl.a. 3 trafikdræbte, som blev fundet enkeltvis! Sjovt.

Herefter sluttede vi sent ved Nibsbjerg, for at se om de første Kommabredpander (Hesperia comma) skulle være dukket op i år, på en ny lokalitet Morten D. D. Hansen fandt i 2017. I den forbindelse blev der kun meldt et enkelt eksemplar, så vi tænkte det ville være mere konstruktivt at se på sagerne hér, frem for en sikker lokalitet. Vi så dog ingen comma, men det var måske også lige tidligt nok for en måske lille bestand.

9/7: NEZ

Vejret var sløjt indtil eftermiddagen, så det var begrænset hvad der kunne betale sig at planlægge. Valgte sammen med Magnus derfor at tage en tur i Pinseskoven for at få Sørgekåbe (Nymphalis antiopa) på årslisten. Det lykkedes at få observeret et enkelt eksemplar, og foruden antiopa sås også 1 Ilia og +20 Iris.

Nymphalis antiopa var årsart nr. 65 for mit vedkommende (medregnet Guldhale, Thecla betuale som æg), og mangler stadig 3 nemme: Orange Høsommerfugl (Colias croceus), Gul Høsommerfugl (Colias hyale) og Kommabredpande (Hesperia comma). Så skal der "bare" lige komme et par gode dyr til som f.eks. Grønbroget Kålsommerfugl (Pontia edusa) og Østlig Perlemorsommerfugl (Argynnis laodice), for at nå de "magiske" 70 årsarter. En bedrift som jeg ikke tror på at nogen har opnået endnu. Det kan dog ikke udelukkes at de gamle afdøde storsamlere som f.eks. Nils Bagger Olesen, Forum Petersen eller Niels Laue Wolff har været deroppe omkring. Dengang var det også lettere, og de nævnte personer nåede formentlig allesammen ca. 79-81 dagsommerfuglearter i Danmark. Og det er jo uden f.eks. xanthomelas og ilia Selv var jeg tæt på at nå målet i 2016, hvor det lykkedes at nå 69 arter på én sæson, hvor jeg nåede gode arter som machaon, edusa og xanthomelas (foruden hvad man kunne forvente), men jo ikke Mosehøsommerfugl (Colias palaeno). I år skal det være.

Til Michael: Har du evt. mulighed for at tage derud igen og fotodokumentere dit fund?

Til Steen: Jeg har skam tjekket alle tidligere polychloros-fund igennem. Nymphalis polychloros klækkede i Sverige allerede i år d. 18. juni, og var i fuld gang overalt en uges tid senere. Selv antiopa, som er senere end polychloros, startede sidst i juni, også i Danmark. Alt er jo op til 3 uger foran i år - fænologisk er vi jo nu efterhånden ca. omkring 1. august, sammenlignet med et gennemsnitligt år. Og når man nu alligevel er (læs: var) på Bornholm, og polychloros er i fuld gang, skulle man da være et skarn hvis ikke man gav den et skud. I det også tidlige 1992, men ikke nær så tidligt som 2018, blev polychloros også fundet på Bornholm 4/7.
Skrevet d. 10/7-2018

Steen Bork Christensen 9/7-2018 B Dagsommerfugle
Hej Emil B.

I "gamle dage", det vil sige i begyndelsen af 1980´erne, var det i første halvdel af august, at jeg fangede kirsebærtakvinger (N. polychloros) på Bornholm (Paradisbakkerne). Så det undrer mig lidt, at I lokkede efter denne art på jeres tur primo juli, selvom året er tidligt. I modsætning til Østlig Takvinge er det vel kun sket få gange i Danmark, at polychloros er set før midten af juli (?)
Skrevet d. 9/7-2018

Michael Torp 8/7-2018 Dagsommerfugle
I onsdags d. 4/7 2018 var jeg på vandretur Reersø rundt og passerede her også den fine høje kystskrænt på stien ovenfor skrænten. Mellem stien og skrænten er et smalt bælte på mellem 2-5 m med tætte bestande af stor knopurt i blomst. Her i var det at jeg bemærkede mængder af små brunlige sommerfugle og tanken faldt straks på om det mon kunne være den sjældne Fransk Bredpande som havde forvildet sig sydover fra Røsnæs' sydvente kystskrænter? Da jeg ikke havde medbragt opslagsbøger indprentede jeg mig nøje vingetegningerne: særligt det mørke felt på forvingen som omringede en skinnende hvid streg, samt den hvide søm langs vingebagkanter, som også ses hos både fransk og plettet B. Ved opslag i Michael Stoltzes Dagsommerfugle i Dk, kan jeg kun få det til den sjældne kommabredpande (Hesp. comma)!! Ikke set på øerne siden 1992 (i flg Stoltze 1999). Og her var endda tale om hundredevis af individer som sværmede lystig mellem de små rødbuksede stenhumlebier, langs hele skrænten, hvor der var Knopurt.

Hvis min observation er af nogen betydning, vil jeg være taknemmelig for en tilbagemelding.
Skrevet d. 9/7-2018

Carsten Schou 4/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
I onsdags (4.7.) havde jeg glæden af for første gang at kunne bestemme en A. ilia med sikkerhed. På Snogevej i Pinseskoven på Amager var en A. iris og en A. ilia så pædagogiske at sætte sig side om side med undersiderne blottede -- de var oven i købet så medgørlige, at jeg fik et par hæderlige billeder af dem med min mobiltelefon. Tak til Lars A. (eller en anden behjertet sjæl for at smøre lokkemiddel på birkestammen.
Skrevet d. 8/7-2018

Steffen Johansen 8/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Så fik jeg en på opleveren. Gik ad vejen langs S-banen i Farum,for at se efter Det hvide W(W-album), pludselig lander en iris han på min skulder, får lige en selfie, herefter vandre den rundt på mit bryst med snablen ude, med pegefingeren tages den ned på hånden,her bliver den i 20 minutter . På vej hjem sættes iris af på et blad og den flyver videre. Fik både foto og video.
Skrevet d. 8/7-2018

SREN GRNTVED CHRISTIANSEN 7/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
På dagens ekskursion arrangeret af Botanisk Forening og Lepidoptologisk Forening til Bidstrup skovene i Nationalpark Skjoldungernes Land øste Per Stadel af sin store viden. De 20 deltagere så 22 arter af dagsommerfugle, bl.a. camilla, quercus, w-album, virgaureae, argiolus samt paphia, adippe og ino i stort tal på de 4 besøgte enge (Smuldmosen, Kildeengen, Yssemosen og Ellesøeng).
Skrevet d. 7/7-2018

Jrgen Krogh 7/7-2018 SZ Dagsommerfugle
I dag drog jeg til Holmegaards Mose nær Næstved. Lidt en lang tur hjemmefra - og så er det mildest talt skuffende at finde at mosen er lukket p.g.a. brandfare! I Fensmark Skov blev det til bl.a. paphia og c-album, og fra selve den sydlige kant af mosen kunne jeg trods alt se både en virgaureae og en idas. I alt 17 arter.

På hjemvejen stak jeg næsen forbi Lellinge Frihed. Her blev det ligeledes til paphia og c-album, samt desuden quercus og 3 stk. w-album (der virker til at have et godt år i år, jeg har set den selv i min have). I alt 16 arter.
Skrevet d. 7/7-2018

Steffen Johansen 7/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Nyvang. Formiddag langs Nyvangsvej ved Klevadsmose. 1 iris hun, 7 blåhale (quercus), 2 skovrandøje (aegeria) og 1 grønåret kålsommerfugl ( napi) slukkede tørsten på rødvinssnore. På blomstrende tidsler på kanten af mosen 2 lille ildfugl (phlaeas),1 nældesommerfugl (levana), 3 Stor kålsommerfugl (brassicae), i antal lille kål- og grønåret kålsommerfugl samt græs-0g engrandøje.Eftermiddag 1 det hvide C (c-album) set ved Vangede station.Langs S-banen ved Farum 1 det hvide W (W-album).


Skrevet d. 7/7-2018

Bjarne Skule 7/7-2018 Dagsommerfugle
Edderkoppeblomst/edderkoppeplante, Cleome hassleriana, er ud over at være en utrolig smuk plante, der pryder enhver terrasse gennem hele sommeren,en værdifuld nektarplante for humlebier, gammaugler mm. og en helt fantastisk god foderplante for kålsommerfuglene. Den er i korsblomstfamilien.

For en måned siden havde jeg P. brasicae-larver, nu flokkes P. rapae om planterne og lægger æg, så jeg bliver nervøs for, om der er basis for, at alle larver får mad nok, selvom mine tre planter snart er en meter høje og 3/4 m brede.Så er du til egenproduktion af kålsommerfugle, så prøv med edderkoppeblomsten, der skal have en solrig plads i en krukke.

vh

Bjarne
Skrevet d. 7/7-2018

Emil Bjerregrd 6/7-2018 NEZ Dagsommerfugle
Hej Bent,

Tak for beskrivelsen. Da var skam heller ikke for at betvivle observationen. Jeg var dog blot i tvivl om hvordan jeg skulle læse meldingen. Tillykke med palaeno!

Mvh. Emil
Skrevet d. 6/7-2018

Kjeld Olsen 1/7-2018 NWZ Dagsommerfugle
I vores sommerhus i Stenstrup nær Lumsås så vi 1.7 en iris han der sad på et hegn.

Vi tog flere billeder af den. Samme dag sås den igen og den er set igen 6.7.
Skrevet d. 6/7-2018

Peder Skou 6/7-2018 F Dagsommerfugle
Åmosen ved Ollerup på Sydfyn: I dag kl. ca. 9.45. Jeg er lige steget ud af bilen da en meget stor dagsommerfugl viser sig ca. to meter over mig med den blå himmel bag sig. Det tog ca. ½ sekund, så var den væk. Med himlen bag sig virkede den hvid og sort, mere hvid end sort. Jeg tænkte omgående "machaon" selv om jeg syntes det var helt skørt. Efterfølgende har jeg tænkt om det kunne have været en iris hun, men der var for meget lyst på den, mener jeg. Jeg har set machaon i hundredevis af gange i Sydeuropa (og én gang i DK i 1967), og havde det været dernede havde jeg ikke været i tvivl. Men en machaon her på Sydfyn? Jeg har endevendt havens blomster, men dér er den ikke, i hvert fald ikke indtil nu.
Skrevet d. 6/7-2018

Dagsommerfugle Natsommerfugle Meddelelser
Forrige Tilføj ny rapport Næste